DIETA BEZGLUTENOWA

Dieta bezglutenowa - na czym polega?

Dieta bezglutenowa jako dieta eliminacyjna polega na tym, że w trakcie jej stosowania nie spożywa się produktów stanowiących źródło glutenu, czyli pszenicy, żyta, jęczmieniu, czy orkiszu. Ten rodzaj diety kojarzony jest głównie z chorobą taką jak celiakia, określanej również mianem choroby trzewnej, a polegającej na nietolerancji glutenu. Gluten jako kompleks białek, które w różnych odmianach zboża mają inną zawartość procentową, skład oraz rozmieszczenie białek glutenowych jest tutaj wykluczony. Poza chorobą autoimmunologiczną jaką jest celiakia, dieta bezglutenowa wprowadzana jest także u osób zmagających się z alergiami pokarmowymi i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. 

W celiakii organizm chroni się przed glutenem, wytwarzając przeciwko niemu przeciwciała. Wtedy też celiakia uszkadza jelito cienkie. Dlatego dieta bez glutenu musi być zawsze indywidualnie skomponowana, pod kątem stanu zdrowia osoby, która ją stosuje. 

DIETA BEZGLUTENOWA
Dieta bezglutenowa - co jeść?

Dieta bezglutenowa bazuje na produktach nie zawierających glutenu. Dlatego głównie chodzi tutaj o umiejętne wyszukiwanie zamienników. Na przykład, zamiennikiem dla sosu sojowego może być bezglutenowy sos tamari. W większości produktów spożywczych znajdują się teraz oznaczenia “gluten – free”, a więc nikt nie powinien mieć trudności z tym, co wybierać do przygotowania poszczególnych dań.

Z kolei, kiedy ktoś sam nie czuje się na tyle pewnie, żeby szykować dla siebie główne dania, to powinien wybrać catering bezglutenowy, nie martwiąc się, że sporo będzie wyeliminowane. Nadal bowiem spożywać można przy tym stylu żywienia: 

  • warzywa,
  • owoce,
  • mięsa,
  • ryby,
  • jaja,
  • nabiał,
  • orzechy,
  • oleje. 

W menu znajdą się także zboża wolne od glutenu, do jakich zaliczają się: 

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,
  • trawa abisyńska,
  • sorgo. 

Z pewnością, dieta pudełkowa bezglutenowa może być urozmaicona.  Jako dieta eliminacyjna wcale nie musi być związana z dużymi ograniczeniami. Każda bezglutenowa dieta powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnych osób. Wówczas nie będą się one obawiały, że mają dania nieprzystosowane do kondycji układu pokarmowego. Bezglutenowy catering dietetyczny to doskonałe rozwiązanie dla osób, które obawiają się samodzielnego przygotowania potraw lub nie mają po prostu na to czasu. 

DIETA BEZGLUTENOWA

Dieta bezglutenowa - czego nie można jeść?

Podczas stosowania diety bezglutenowej nie można spożywać potraw, w których składzie znajduje się kompleks białek glutenowych. Są to produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, kamutu, pszenżyta, słodu oraz w niektórych przypadkach również z owsa. Każda dieta pudełkowa bez glutenu powinna wykluczać:

  • mąki: pieczywo, ciasta, pizzę, makarony, 
  • płatki jęczmienne, orkiszowe i owsiane, 
  • otręby pszenne i jęczmienne, 
  • kasze: kuskus, bulgur, mannę i jęczmienną,
  • kawę zbożową. 

Pewne jest to, że kiedy jadłospis zostanie przygotowany przez mających stosowną wiedzę ekspertów od żywienia, to ryzyko pojawienia się w potrawach podanych wyżej produktów jest zredukowane do zera. Osoby, które same przygotowują dla siebie posiłki muszą być natomiast bardzo czujne. Każda dieta bez glutenowa powinna też wyeliminować: 

  • przetworzone mięso,
  • wegetariańskie substytuty mięsa,
  • zagęszczacze, emulgatory i środki żelujące w cukierkach, lodach, maśle, przyprawach, farszach, marynatach i dressingach, 
  • wypełniacze i powłoki stosowane w lekach oraz w wyrobach cukierniczych. 

Bezglutenowa, profesjonalnie przygotowana dieta pudełkowa poprawia wyraźnie jakość życia osób zdecydowanych na to, by ją stosować, a które wcześniej nieumiejętnie zarządzały swoim planem żywieniowym każdego dnia. Wyeliminowane będzie u nich pojawianie się regularnych do tej pory reakcji uczuleniowych, a ponadto nie muszą się obawiać obciążenia organizmu. Spersonalizowany, starannie ułożony jadlospis bezglutenowy powinien bazować na działaniach eliminacyjnych pod kątem danej osoby. 

DIETA BEZGLUTENOWA
Zalety bezglutenowej diety

Osoby chorujące na celiakię albo na inne choroby układu pokarmowego odczuwają wyraźną ulgę w chwili stosowania diety bezglutenowej, ponieważ zanikają u nich: 

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • biegunki, 
  • bóle brzucha. 

Dieta bez glutenu redukuje również u pacjentów odczuwanie trudności na poziomie poznawczym. Dodatkową zaletą jest to, że dieta bezglutenowa pudełkowa nie doprowadza do niedożywienia, co niestety może przydarzyć się w przypadku osób, które na własną rękę decydują się wdrożyć taki plan żywieniowy. Systematycznie spożywane, korzystne dla zdrowia oraz optymalnie zbilansowane dania sprawiają, że dochodzi do zagojenia się ścianek jelita cienkiego i w efekcie, więcej substancji odżywczych jest wchłanianych do organizmu. Rzadziej dochodzi również do rozwoju stanów zapalnych. Dieta bez glutenu w formie diety pudełkowej, oferująca zniżki na catering poprawia także stan skóry u osób, u których pojawiają się alergie pokarmowe. Co ciekawe, catering bez glutenu stosowany jest także przez osoby chcące stosować skuteczną dietę odchudzającą. Jeśli sprawdzają one ranking cateringów, to na pewno na ten sposób żywienia zwrócą uwagę. Dobór zróżnicowanych produktów, pozwalających uniknąć niedoborów żywieniowych oraz smaczne menu znacząco poprawiają pracę układu pokarmowego i sprawdzają się przy zrzuceniu zbędnych kilogramów. 

 

Treść została opracowana przy współpracy z dietetykiem klinicznym.