Jak zrobić keto chleb z ziaren?

Dieta ketogeniczna jest coraz popularniejsza wśród osób, które chcą się odchudzać.
Przede wszystkim, podkreślają one, że pomimo restrykcyjnych zasad, rzeczywiście efekty są szybko zauważalne. Jako że wiele osób coraz świadomiej podchodzi do tematu zdrowego odżywiania, decydują się one na to, aby samodzielnie przygotowywać różnego rodzaju wyroby. Jednym z nich jest chleb keto z ziaren. 

Pieczywo a dieta ketogeniczna

Zastąpienie tłuszczami węglowodanów uważane jest w diecie keto za podstawowe źródło energii. Już po kilku dniach organizm przestawia się na spalanie tłuszczy, także tych,
które zgromadzone są jako „zapas” w tkance tłuszczowej. Taki stan określa się jako ketoza. To właśnie dzięki niemu można w krótkim czasie spodziewać się spektakularnych efektów odchudzania. 

Jedną z większych trudności w stosowaniu wskazanej diety jest całkowite wyeliminowanie tych produktów, które mają bardzo dużą zawartość węglowodanów, ponieważ w wielu przypadkach są to wyroby stanowiące podstawę naszej diety. Wykreślić trzeba z menu
na pewno takie produkty zbożowe jak: 

  • pieczywo, 
  • makarony, 
  • płatki śniadaniowe, 
  • warzywa i owoce z wysoką zawartością skrobi. 

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez kromki chleba, aczkolwiek dobrą wiadomością dla nich jest to, że istnieją pewne sposoby, dzięki którym nie trzeba rezygnować z pieczywa, a nadal pozostawać na diecie ketogenicznej. Można chociażby przygotować chleb keto z ziaren. 

Pieczywo keto z ziaren –  przepis 

Pieczywo ketogeniczne z ziaren to specyficzny typ pieczywa, ponieważ do jego wyrobu zupełnie nie jest potrzebna mąka. Wpływa to zarówno na jego smak, jak i na konsystencję, ponieważ finalnie będzie  to wyrób bardziej zbity, cięższy i treściwy. Jest więc bardzo odżywczy, bogaty w tłuszcze, błonnik oraz białko

Składniki potrzebne do przygotowania takiego pieczywa to:

  • 100 gram sezamu łuskanego, 
  • 150 gram siemienia lnianego, 
  • 150 gram słonecznika łuskanego, 
  • 100 gram pestki dyni, 
  • 4 jajka, 
  • szczypta soli kłodawskiej,
  • czarnuszka. 

Na początku do naczynia należy wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je oraz dodać jajka. Pestki dyni albo słonecznika można opcjonalnie rozdrobnić, ale nie jest to wymagane. Na wierzchu można posypać czarnuszkę. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia należy przełożyć powstałą masę oraz wygładzić ją. W tym celu można zastosować formę zarówno metalową, jak i silikonową. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza należy ustawić program góra – dół, wstawić formę do środka i piec przez około 45 do 50 minut. Przed wyjęciem chleba z piekarnika można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Na koniec, pieczywo keto z ziaren należy zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. 

admin

admin

Leave a Reply