DIETA FOODMAP
1 miejsce Catering
2 miejsce Catering
Dieta Foodmap - zasady i stosowanie
Dieta Foodmap to specjalnie opracowany plan żywieniowy, zalecany wśród osób, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego bądź z innymi chorobami układu pokarmowego. Skrót FODMAP pochodzi od angielskiego zwrotu “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols”, rozumianego w języku polskim jako: “fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”. Takie związki chemiczne są typami cukrów, które można znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych. Są osoby, u których będą one trudniejsze do strawienia. U tych osób też pojawią się wowczas: bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, biegunka, zaparcia albo śluz w stolcu.
Dieta low foodmap ma więc na celu ograniczenie spożycia takich cukrów, wobec czego rozpoczyna się od ścisłego wyeliminowania produktów fodmap z menu. Może to odbywać się na dowolny czas, najlepiej na kilka tygodni. W chwili, gdy objawy częściowo ustąpią, można będzie wdrażać te wykluczone wcześniej wyroby, aby sprawdzić, które z nich wywołują nieprzyjemne objawy. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dieta foodmap to jadłospis wymagający, wobec czego przed jego wdrożeniem należy upewnić się, czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym albo lekarzem prowadzącym, by nabrać większej pewności co do tego, jakie jedzenie spożywać i nie obawiać się, że mogłoby ono pogorszyć stan zdrowia.
DIETA FOODMAP
Jakie są zasady diety Foodmap?
Dieta Foodmap, określana także jako dieta low foodmap albo L – Fodmap składa się z trzech etapów. Ma na celu zidentyfikowanie produktów mogących nasilać dolegliwości oraz takich, które są świetnie tolerowane przez organizm u konkretnych pacjentów. Dzięki temu u pacjentów można wprowadzać pewne zmiany w diecie, bez konieczności zastosowania od razu restrykcyjnych zasad.
Pierwszy etap to ograniczenie produktów zawierających Fodmap. Jego czas trwania rozkłada się od 2 do 6 tygodni. Na tym etapie produkty o wysokiej zawartości FODMAP powinny być zastąpione produktami o niskiej zawartości FODMAP.
Drugi etap pozwala na ponowne wprowadzenie produktów zawierających FODMAP i trwa on od 8 do 12 tygodni, bazując na stopniowym włączaniu produktów bogatych w FODMAP. W fodmap dieta zalecane jest, żeby włączać 1 produkt co 3 dni i sprawdzać, czy oraz jakie pojawią się objawy. Eksperci żywieniowi zachęcają pacjentów do prowadzenia dziennika, na podstawie którego mogą oni później potem monitorować zachodzące zmiany fizjologiczne, jak i psychologiczne.
W trzecim etapie dietę można spersonalizować, a indywidualny plan dietetyczny ma na celu jak najmniej wykluczeń. Dlatego do menu wprowadza się produkty, które wcześniej uznano za te, które nie wywołują dolegliwości. Natomiast, takie, które wywoływały dolegliwości, można niespiesznie włączać w niewielkich ilościach, aby upewnić się, jaka na nie występuje lub nie występuje tolerancja.
DIETA FOODMAP
Dieta foodmap - produkty zalecane
Dieta FODMAP to dieta eliminacyjna, wobec czego istnieje sporo ograniczeń w jej obrębie. Aczkolwiek nie brakuje także produktów, które można spożywać bez obaw.
Korzystne dla zdrowia i smaczne produkty foodmap to:
- mięsa: wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina i wieprzowina,
- ryby i owoce morza: łosoś, tuńczyk, krewetki, małże oraz inne ryby i owoce morza,
- zboża i nasiona: ryż, quinoa, gryka, amarantus, nasiona chia, nasiona lnu, proso i owies,
- owoce: borówki, nie w pełni dojrzałe banany, wszystkie rodzaje winogron, melon miodowy, kiwi, cytryny i limonki, mandarynki, pomarańcze, marakuja, ananas, maliny i truskawki,
- warzywa: różnego rodzaju sałaty, rukola, papryka, niewielkie ilości brokuła, marchew, seler i seler naciowy, botwinka, czerwona i zielona papryczka chilli, kukurydza, cukinia, ogórki, ziemniaki, dynia, rzodkiewki, szczypiorek, algi, szpinak, pomidory oraz rzepa,
- przetwory mleczne bez laktozy: mleko, jogurty, masło, twaróg oraz inne dozwolone produkty mleczne takie jak sery: cheddar, feta, mozzarella,
- roślinne napoje: mleko kokosowe, mleko sojowe,
- napoje: woda, herbata, kawa bez dodatku mleka zawierającego laktozę, zioła na trawienie spożywane pod postacią naparów – rumianek, mięta lub melisa.
Wybierając low fodmap dieta pudelkowa można spożywać więc sporo produktów. Bardzo ważne jest ich umiejętne łączenie, wobec czego eksperci od żywienia zajmują się głównie w tym podczas opracowania planu posiłków. Taki catering dietetyczny jest korzystny dla zdrowia oraz przede wszystkim smaczny.
DIETA FOODMAP
Dieta ibs fodmap - produkty zakazane
W diecie stosowanej w jelicie nadwrażliwym zakazane są natomiast produkty takie jak:
- zboża i produkty zbożowe: pszenica, żyto i jęczmień, makaron, ciastka, ciasta, niektóre płatki śniadaniowe,
- warzywa: cebula, czosnek, por, buraki, kapusta, kalafior, szparagi, karczochy, groszek zielony, szalotki i bataty, koper, pieczarki,
- owoce: jabłka, morele, awokado, czarne jagody, wiśnie, grejpfruty, mango, nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, śliwki, arbuz,
- rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, czerwona fasola, soja i bób,
- orzechy i nasiona: pistacje i nerkowce,
- słodziki: ksylitol, sorbitol, mannitol, maltitol oraz izomalt.
Ich wprowadzenie do jadłospisu mogłoby bowiem wywołać stany zapalne.
DIETA FOODMAP
Co daje dieta foodmap?
Dieta o niskiej zawartości FODMAP przynosi przede wszystkim pozytywne efekty, gdy chodzi o zmniejszenie odczuwalnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Polskie Towarzystwo Gastroenterologii wskazuje, że catering foodmap sprawdza się w IBS, zespole jelita drażliwego. Właściwie skomponowane przez dietetyków menu nie dopuści do pojawienia się niedoborów żywieniowych. Optymalnie zbilansowana dieta pudełkowa FODMAP, realizowana jako catering low foodmap sprawdza się też w przypadku innych pacjentów, leczących się z powodu chorób układu pokarmowego.
Sprawdzając ranking cateringów, przy uwzględnieniu zarówno jakości potraw i obsługi, można też zwrócić uwagę na zniżki na catering, aby jeść zdrowo, smacznie i do tego nie przejmować się wydatkami na taki cel.
Treść powstała podczas merytorycznej współpracy z dietetykiem klinicznym.