Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej – Pomiar kaliperem (7 punktów)

Mężczyzna
Kobieta
mm
mm
mm
mm
mm
mm
mm
lat
Szacowany procent tkanki tłuszczowej:
Ocena sylwetki:

Instrukcja pomiaru:

  • Klatka piersiowa: Zmierz skośnie fałdę w połowie odległości między pachą a sutkiem (dla kobiet 1/3 drogi).
  • Brzuch: Zmierz pionową fałdę 2 cm na prawo od pępka.
  • Nad biodrem: Zmierz skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy.
  • Pod pachą: Zmierz pionową fałdę pod pachą na poziomie mostka.
  • Triceps: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między ramieniem a łokciem z tyłu ramienia.
  • Pod łopatką: Zmierz skośną fałdę pod łopatką.
  • Udo: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między biodrem a kolanem.

Uwaga: Wynik jest szacunkowy i może się różnić od rzeczywistego poziomu tkanki tłuszczowej. Dla bardziej dokładnych pomiarów zalecane są metody profesjonalne.

Więcej informacji: https://www.muscleandstrength.com/tools/measure-bodyfat

Kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej:

KategoriaMężczyźni (% BF)Kobiety (% BF)
Minimalna ilość tłuszczu2-5%10-13%
Sportowcy6-13%14-20%
Fitness14-17%21-24%
Akceptowalna18-24%25-31%
Otyłość>25%>32%

Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej z kaliperem z uwzględnieniem siedmiu miejsc pomiarowych umożliwia precyzyjne określenie procentowej zawartości tłuszczu w organizmie. 

Pomiary dotyczą: klatki piersiowej, brzucha, tricepsu, okolicy nad biodrem, pach, okolicy pod łopatką oraz przy udzie. Po wykonanych pomiarach, do odczytu wykorzystywane są kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, z czynnikiem Body Fat (BF). 

U mężczyzn to:

  • Minimalna ilość tłuszczu:  2% do 5%
  • Sportowcy: 6% do 13%
  • Fitness: 14% do 17%
  • Akceptowalna: 18% do 24%
  • Otyłość: >25%

U kobiet to:

  • Minimalna ilość tłuszczu:  10% do 13%
  • Sportowcy: 14% do 20%
  • Fitness: 21% do 24%
  • Akceptowalna: 25% do 31%
  • Otyłość: >32%

 

Tłuszcz jest jednym z trzech podstawowych składników odżywczych, obok węglowodanów oraz białka. Stanowi idealne paliwo energetyczne dla organizmu. Poza spełnianiem roli energetycznej tłuszcz chroni ciało przed ochłodzeniem oraz przed przegrzaniem, a także jest składnikiem błony komórkowej. Dlatego wyzbywanie się tłuszczu z diety nie ma uzasadnienia, natomiast z punktu widzenia treningowego i dietetycznego tłuszcze powinny być dostarczane do organizmu w optymalnej ilości i jakości. 

Zmierzenie grubości fałdu skórnego w kilku miejscach jest kluczowe, ponieważ tkanka tłuszczowa nie jest równomiernie rozłożona w organizmie. 

Pomiar powinien być zawsze zrobiony przed wysiłkiem fizycznym, po tej samej stronie ciała. Pomiary powinny być zrobione kilka razy. Sam fałd skórny należy chwycić kciukiem i palcem oraz odciągnąć od ciała. Przed pomiarem grubości warto upewnić się, czy pod fałdem nie ma mięśni. Jeśli tak, to znaczy, że zbyt mocno go uchwyciliśmy. 

Pomiar tkanki tłuszczowej to istotny element kontroli prawidłowości diety, niezależnie od tego, czy jest ona skoncentrowana na obniżeniu wagi, czy na przybieraniu masy. 

Przekonaj się, czy poziom procentowy tkanki tłuszczowej w Twoim ciele  jest właściwy. Zrób wszystkie pomiary, a później przyjrzyj się interpretacji wyników. Służymy pomocą, byś mógł ustalić właściwe plany treningowe i żywieniowe.