Cukier biały, czyli cukier buraczany to najtańszy produkt słodzący, który można dostać
w każdym sklepie bez problemu. Jego jedyną funkcją jest dodawanie słodkiego smaku poszczególnym daniom i napojom. Jest to czysta sacharoza, czyli dwucukier składający się
z fruktozy oraz z glukozy. Aktualnie rośnie wiedza na temat tego, jak cukier jest szkodliwy. Sporo osób dba również o to, aby na co dzień świadomie wybierać to, co jedzą lub dodają do dań. Dlatego warto dowiedzieć się, na co cukier można zamienić.
Szkodliwość cukru
Biały cukier nie ma w składzie żadnych elementów odżywczych, jest wyłącznie źródłem szybko przyswajalnej energii. Niestety, jest on przyczyną próchnicy oraz wielu chorób cywilizacyjnych. Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, wobec czego przyczynia się do bardzo dużych wyrzutów insuliny. Dlatego po krótkim czasie pobudzenia oraz zwiększonej energii przychodzą: zmęczenie, senność oraz brak koncentracji. Regularnie podwyższony poziom insuliny może spowodować nadwagę, choroby serca oraz cukrzycę.
Ponadto, cukier wpływa na przyspieszenie starzenia się organizmu, zwiększając ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych. Mogą pojawić się również problemy z zasypianiem,
a także obniżeniu może ulec ogólna odporność organizmu. Nie bez powodu więc cukier określa się jako „białą śmierć”.
Na co zdecydować się zamiast białego cukru?
Na szczęście, istnieją substancje, które mogą z powodzeniem zastąpić biały cukier w diecie. Ważne jest to, że nie szkodzą organizmowi, a na dodatek dostarczają do niego wielu cennych składników odżywczych.
Syrop klonowy. Pozyskiwany jest z zagęszczonego soku klonowego. Ma specyficzny posmak, kojarzący się głównie z przygotowaniem amerykańskich naleśników.
Poza oryginalnym smakiem, ma również wiele substancji odżywczych. Znajdują się w nim antyoksydanty, hamujące pojawianie się stanów zapalnych, a także wpływające pozytywnie na ogólną odporność organizmu. Syrop klonowy obniża również szkodliwy poziom cholesterolu LDL, a także ma o wiele mniej kalorii niż cukier biały. Jego indeks glikemiczny wynosi 65. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Może być używany do:
słodzenia napojów, deserów, jako marynat do mięs, a także jako dresing do sałatek.
Syrop daktylowy. Daktyle mają bardzo wysoką zawartość minerałów, a zwłaszcza potasu,
a także witamin z grupy B, A, C i E. To także solidne źródło przeciwutleniaczy,
które zwalczają wolne rodniki. Syrop daktylowy ma niższy indeks glikemiczny aniżeli syrop klonowy. Wynosi on 60. Nadaje się do słodzenia napojów i deserów.
Sprawdzi się w nawilżaniu słodkich wypieków, które dzięki jego zastosowaniu zyskają karmelowy posmak. Syrop daktylowy często jest stosowany jako zamiennik miodu przez wegan oraz przez osoby mające uczulenie na produkty pszczele.
Syrop z agawy. Znajduje się w nim korzystna dla zdrowia inulina, a więc naturalny probiotyk. Ma on o wiele mniej kalorii aniżeli cukier tradycyjny. Równocześnie jest bardzo słodki, wobec czego zużywa się go mniej. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 30, co oznacza, że ten typ słodzika może być używany również przez chorych na cukrzycę. Syrop z agawy bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit, wobec czego poprawia metabolizm oraz zapobiega zaparciom. Ponadto zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.
Cukier brzozowy. Ksylitol jest najbardziej znanym zamiennikiem cukru.
Pozyskiwany z kory brzozy, zawiera aż o 40% mniej kalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi 10. Dlatego również mogą go stosować diabetycy. Cukier brzozowy jest częstym składnikiem gum do żucia, ponieważ nadaje im smaku i równocześnie ochrania płytkę nazębną, zapobiegając paradontozie.
Cukier kokosowy. Palma i orzechy kokosowe to źródło bardzo wielu cennych produktów. Pozyskiwany z nich cukier kokosowy, pomimo prawie takiej samej liczby kalorii co zwykły cukier, ma również wiele witamin, minerałów oraz inulinę – naturalny błonnik.
Jego indeks glikemiczny wynosi 35. Często wykorzystywany jest do przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej i tajskiej, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z owocami morza.
Maltitol. To zamiennik cukru białego, pozyskiwany z ziaren zbóż, aczkolwiek mimo to – nie zawiera glutenu. Jego niski indeks glikemiczny, wynoszący 35, jest wartością bezpieczną także dla diabetyków. Ten słodzik pozytywnie wpływa na kondycję jamy ustnej,
a także skutecznie odżywia florę jelitową. Maltitol często wykorzystywany jest w gumach do żucia oraz w produktach dla sportowców, z uwagi na to, że obniża poziom kalorii.
Erytrol. Jest to najmniej wartościowy zamiennik cukru, aczkolwiek nadal wykazujący lepsze właściwości aniżeli cukier biały. Jest mniej słodki, co wynika z tego, iż powstaje podczas fermentacji glicerolu. Głównie dodaje się go do potraw i napojów, a jego indeks glikemiczny nie podnosi poziomu glukozy, wobec czego nie wywołuje też reakcji insulinowej.
Z uwagi na to, że erytrol jest całkowicie wydalany przez organizm, poleca się go osobom będącym na diecie bezcukrowej.
Miód. Pomimo wysokiej kaloryczności oraz wysokiego indeksu glikemicznego miód swoimi wartościami odżywczymi i leczniczymi jest o wiele zdrowszy od słodzików podanych powyżej. Jako że istnieje wiele odmian miodu, można go stosować wszechstronnie:
zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Świetnie sprawdza się w słodzeniu herbaty,
a także jako dodatek do dresingów albo smarowidło do chleba. Do najważniejszych zalet miodu zaliczają się: lekkostrawność, wzmocnienie odporności, poprawa pracy układu krążenia, korzystny wpływ na wygląd włosów i skóry. Miód sprawdza się zwłaszcza
w okresach wzmożonej infekcji.
Zamienniki cukru – podsumowanie
Istnieje wiele zamienników cukru. Każdy indywidualnie powinien zastanowić się,
który z nich będzie dla niego najkorzystniejszy, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości odżywczych. Wybór jest spory, wobec czego zastąpienie białego cukru nie jest czymś skomplikowanym.