Nie można zaprzeczyć, że chleb zalicza się do jednych z podstawowych pokarmów na Ziemi. To proste połączenie wody, mąki i soli jest dla wielu osób w smaku nie do podrobienia
i nawet wtedy, gdy nie mogą jeść chleba, szukają jego wersji bezglutenowej,
mogącej oddać posmak i zachować konsystencję prawdziwego pieczywa.
W zależności od tego, o jakim regionie na świecie się mówi, można wyróżniać różne chleby, z dowolnymi dodatkami albo na przykład wzbogacone o drożdże.
Jakie są rodzaje chleba?
Pieczywo pszenne. Pieczywo jasne, do którego grupy zaliczają się najpopularniejsze wyroby:
- chleb pszenny,
- kajzerki,
- bagietki,
- Brioche,
- chałki,
- bułki maślane,
- rogaliki,
- drożdżówki,
- pieczywo tostowe.
Pomimo, że chleb pszenny to najmniej wartościowe pieczywo, ma również swoje zalety.
Jest z pewnością najbardziej przystępnym rodzajem pieczywa. Ponadto ma delikatny smak
i jest lekkostrawny. Pieczywo pszenne jest również łatwe do zrobienia.
Dlatego wiele osób, które wcześniej nie robiło żadnych wypieków może zdecydować się na zrobienie w warunkach domowych chleba pszennego i spodziewać się, że przepis wyjdzie
w rzeczywistości dobrze. Natomiast, ten typ mąki jest najbardziej przetworzony i z tego względu zalicza się do najmniej odżywczej. Wyjątki to chleb orkiszowy i graham,
ponieważ orkisz zalicza się do zbóż wysokiej jakości. Z kolei mąka przeznaczana
do wypieków grahama na więcej składników odżywczych i błonnika.
Wiele popularnych na całym świecie rodzajów pieczywa zrobionych jest właśnie z mąki pszennej: włoskie ciabatty i foccacie, bliskowschodnie pity albo indyjski naan.
Chleb żytni. Pieczywo żytnie jest drugim w kolejności, gdy chodzi o popularność spożywania, pieczywem. Określa się je również mianem ciemnego albo razowego.
Z pewnością, chleby żytnie są bardziej wartościowe, gdy chodzi o obecność składników odżywczych, ponieważ stosuje się w nich mniej przetworzonych mąk. Cechują się wyższą zawartością minerałów i błonnika, co nie tylko pozwala na dłużej zaspokoić głód,
ale też usprawnia procesy trawienne. Pieczywo to ma także niższy indeks glikemiczny, wobec czego zaleca się jego spożywanie diabetykom oraz osobom stosującym dietę.
Mąka żytnia może być wykorzystana do robienia chleba bez użycia drożdży.
Jest to tak zwany chleb na zakwasie. Takie pieczywo nie tylko ma bardzo dobry smak,
ale też na dłużej zachowuje świeżość. W tej grupie najczęściej wykorzystuje się do wypieku mąkę żytnią typu 720, nazywaną również mąką chlebową. W 100% z mąki żytniej wykonane są chleb litewski oraz chleb wileński.
Chleb mieszany. Jest to pieczywo wypiekane z połączenia dwóch lub więcej mąk,
wobec czego łączy w sobie zalety zarówno pieczywa żytniego, jak i pieczywa pszennego. Tego typu chleby są bardziej odżywcze aniżeli chleby pszenne, ale równocześnie zaliczają się też do bardziej lekkostrawnych i prostszych w przygotowaniu aniżeli chleby razowe.
Do tej grupy zaliczają się polskie chleby: wiejski i baltonowski.
Chleby specjalistyczne. To specjalna kategoria pieczywa, obejmująca wyroby przeznaczone dla osób, które z pewnych względów nie mogą albo nie chcą spożywać tradycyjnych chlebów bazujących na zbożach. Do tej grupy zaliczają się chleby bezglutenowe i chleby keto, przeznaczone dla osób z alergiami pokarmowymi i stosujących dietę ketogeniczną. Producenci takiego pieczywa sięgają po mąki ze zbóż naturalnie bezglutenowych – mąkę kukurydzianą albo mąkę gryczaną bądź po mąkę migdałową, czy z nasion słonecznika.
Jaki rodzaj wypieku wybrać? Podsumowanie
Nie ma znaczenia, jaki ktoś wybiera rodzaj pieczywa, ponieważ aktualnie również do wyrobów pszennych można dodawać zdrowe dodatki. Znaleźć można zwolenników zarówno pieczywa jasnego, jak i ciemnego. Będą także osoby decydujące się na pieczywo bezglutenowe albo pieczywo keto. Do pieczywa można dodać takie produkty, które nie tylko podniosą jego wartość odżywczą, ale sprawią też, że będzie się ono lepiej prezentowało wizualnie oraz będzie smaczne. Będą to: słonecznik, rodzynki, żurawina, pestki, bakalie,
czy owoce suszone.